Koolhydraten, wat gebeurt er als je er te veel eet?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Ze geven het lichaam bijvoorbeeld energie om te kunnen denken, bewegen en praten. Ons lichaam breekt koolhydraten gemakkelijker af dan vetten en eiwitten, waardoor er sneller energie vrijkomt. Bij het afbreken van koolhydraten door de spijsvertering en stofwisseling wordt er glycogeen opgeslagen. Zodra er een hoge lichamelijke inspanning wordt geleverd, wordt deze glycogeen afgebroken tot glucose-eenheden. Bij te veel energie wordt deze glycogeen opgeslagen als een energiereserve.

Hoe worden ze opgeslagen?

Het lichaam heeft een beperkte opslagcapaciteit voor koolhydraten. Glycogeen wordt in het lichaam voornamelijk opgeslagen in de spier- en levercellen. Zijn deze spier- en levercellen gevuld? Dan wordt de glucose omgezet naar vet. Zodra er te veel koolhydraten worden geconsumeerd, neemt de hoeveelheid lichaamsvet toe. Als er te weinig geconsumeerd worden, gebruikt het lichaam spiereiwit als bron van energie in plaats van glucose.

Welke soorten zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten: eenvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Eenvoudige worden snel als glucose opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Hoe eenvoudiger de koolhydraten, hoe sneller de glucose wordt opgenomen. Deze koolhydraten zorgen voor een schommeling in de bloedsuikerspiegel en kunnen hongerpieken veroorzaken. Eenvoudige koolhydraten zijn voornamelijk aanwezig in siropen, frisdrank en snoep. Complexe koolhydraten worden langzamer en gelijkmatiger opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Ze geven een verzadigd gevoel, waardoor het hongergevoel verdwijnt. Complexe koolhydraten zijn voornamelijk aanwezig in aardappels, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

Wat gebeurt er als je te veel koolhydraten eet?

Koolhydraten dienen goed als brandstof voor het lichaam, maar het consumeren van te veel koolhydraten brengt risico’s met zich mee. Bij het langdurig consumeren van te veel koolhydraten kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Zo kan een overschot leiden tot een verslaving aan koolhydraten, vermoeidheid, gewichtstoename en eetbuien. Er wordt aangeraden om per dag ongeveer 5 – 7 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te consumeren.

Wil jij meer weten over sport en voeding? Bekijk dan hier onze nieuwste blogs.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining