Waarom is hardlopen / sporten zo gezond?
Tijdens het hardlopen/sporten activeer je jouw bewegingsapparaat. Dit brengt vele gezondheidsvoordelen. Door de beweging neemt je bloedsomloop toe. Hierdoor gaat je hart het beter doen, nemen afweerstoffen toe wat weer zorgt voor een sterker immuunsysteem (tot een bepaalde hoogte natuurlijk) en neemt ook de bloedcirculatie in je brein toe. Hierdoor worden signalen sneller bezorgd en krijg je over het algemeen een betere stemming.
De invloed op ons brein
Het brein bestaat uit grijze stof, dit zijn de hersengebieden en witte stof, deze noemen we ook wel myeline. Deze laatste zorgt voor de impulsgeleiding. De kwaliteit van de myeline die jij aanmaakt bepaald hoe snel signalen gaan bij jou. Een hoge kwaliteit zorgt voor snelle signalen. Hierdoor ben je in staat oplossingsgericht te denken en heb je meer discipline en motivatie. Deze kwaliteit willen we dus hoog op peil houden want die helpt ons namelijk ook in het dagelijks leven. Een van de redenen waarom sport dus wel degelijk een impact heeft op jouw leven.
Het allerbelangrijkste om deze myeline kwaliteit hoog te houden is een verrijkte omgeving. Dit wil zeggen iets nieuws en vooral iets waar je moeite voor moet doen. En precies dat is wat sport en in dit geval specifiek hardlopen doet. Hoe groter de weerstand, hoe meer moeite je moet doen. Hierdoor neemt die bloedcirculatie dus weer toe. Als je het dan uiteindelijk toch doet. Is het beloningseffect achteraf ongekend, dat kennen we allemaal wel.
De hele dag zitten compenseer ik met sporten in de avond
Simpel: het antwoord hierop is nee. Hoe meer jij zit gedurende de dag (en dus niet actief bent) hoe groter de kans dat jij in de avond überhaupt niet gaat sporten. Dit komt omdat je dus de netwerken die normaal zorgen voor de discipline, creativiteit en initiatieven, veel minder actief zijn als gevolg van een mindere bloedcirculatie in het brein. Precies ditzelfde gebeurt tijdens je vakantie, waardoor het na de vakantie altijd lastiger is om het weer op te pakken. Denken dat je het in de avond dan maar compenseert met een wandeling of sportsessie is dus verkeerd. De beweging die jij hebt gedurende de dag heeft invloed op je sportsessie in de avond.
Wat kun je hier nu aan doen?
Allereerst is de kennis over waar dit fenomeen dus vandaan komt een goed begin. Je weet waarom je je zo voelt na je werkdag of na je vakantie. De vervolgstap nu je die kennis hebt is dus ook simpel: jezelf motiveren om toch te gaan. Je weet wat het je oplevert: het is goed voor je circulatie en dat brengt al die voordelen met zich mee. Hoe groter de moeite, hoe groter de beloning remember..
Dat beloningssysteem werkt zo: voordat je gaat sporten heb je altijd een verwachting over hoe het zal gaan. Hierbij maak je dopamine aan. Wanneer je dan uiteindelijk gaat en je merkt dat het lukt wordt er een deel aangesproken van ons beloningssysteem dat zorgt voor dat extra super motivatie gevoel. Je maakt endorfine en oxitocine aan die er weer voor zorgen dat je de volgende keer weer wilt gaan. Dat is die welbekende flow waar mensen het weleens over hebben mbt sport. Je hersenen onthouden dit gevoel namelijk.
Door die neurotransmitters die je aanmaakt werkt het hardlopen en sporten in het algemeen dus inderdaad verslavend. Echt waar. Zie de weerstand die je voelt dus als een cadeautje, je weet nu dat de beloning achteraf je veel meer waard gaat zijn.
Bron: De informatie uit dit artikel komt van neuropsycholoog Erik Scherder.