Trainen in tijden van stress

Stress heeft impact op onze training en andersom. Dit is onvermijdelijk en maar goed ook, soms heb je bepaalde stress ook nodig. Net als met alles is alleen te veel stress, niet goed. Daarom bespreken we in dit artikel 6 principes die ervoor zorgen dat je je fysieke en emotionele gezondheid onder controle kunt houden, ook wanneer het effe pittig wordt.

Je kunt de totale stress van het lichaam (op een bepaald moment) niet los zien van je volgende training. Er is namelijk een sterke relatie tussen de stress die iemand ervaart en de trainingslading (hoe zwaar, intensief etc.) die op zo’n moment zorgvuldig bepaald moet worden. Doe je dit niet, liggen en blessures, slechte vorm of vermoeidheid achteraf op de loer. Je wilt dat iedere training je net weer effe wat beter maakt dan de vorige keer en om dat te kunnen realiseren moet je alle ‘stressoren’ die er op dat moment zijn zien als een soort totaalsom.

Een veel gemaakte fout is dan ook extra zwaar of intensief gaan trainen wanneer je in een periode zit van veel stress. De realiteit is namelijk niet dat stress een soort zak is die je voor je training even neer kunt zetten en na de training weer oppakt. Stress zit nou eenmaal in je lichaam. Het is zelfs zo, dat wanneer je de discipline hebt om de trainingslading wat te verminderen wanneer je merkt dat het even wat veel wordt allemaal, dit bijdraagt aan het verminderen van je totale lichaamsstress. Je neemt je lichaam hiermee namelijk serieus. Dit werkt zowel mentaal als fysiek. In onze (personal) trainingen vragen we hier ook vaak naar of we zien al bepaalde signalen via ons performance managementsysteem (slechte slaap, hoge hartslag in rust). We passen de training dan altijd aan naar een mindere intensiteit om wel de juiste trainingsaanpassing (op dat moment) te kunnen realiseren.

Je hebt geen supplementen of overige rommel nodig om het probleem van stress te verhelpen. Alles wat je nodig hebt, bezit je al en is tevens ook nog eens gratis. Namelijk: je lichaam.

Principe 1: ademhalen

Ademhalen blijft nog altijd een ondergewaardeerd iets. Het is onderdeel van ons autonome zenuwstelsel en gebeurt dus onbewust. Maar een goede ademhaling (en wat een goede ademhaling is per moment verschillend) betekent juist het bewust focussen op iets dat onbewust gebeurt. Je ademhaling is een weerspiegelen van je emotionele staat en bewust hiermee aan de slag gaan, op bepaalde momenten tijdens je werk, het sporten, of hele stressvolle periode helpt je om uiteindelijk je balans in het hele autonome zenuwstelsel te verbeteren.

 

Principe 2: denken

Negatief zelfbeeld of negatieve gedachten gaan je nergens brengen, wanneer je chronisch zijn. De meest effectieve manier om hier bewust mee aan de slag te gaan is meditatie of liever gezegd: momenten van bewustwording. Stap een in het veranderen van die gedachten is eerst leren stilstaan bij wat je eigenlijk precies denkt. Vaak zijn we ons namelijk helemaal niet bewust van onze negatieve gedachten. Denkgewoonten hebben een directe link met je biochemische processen, oftewel: ze hebben sterke invloed op hoe je immuunsysteem reageert op uitdagingen.

 

Principe 3: slapen

Voldoende slaap is cruciaal voor hormonale regulatie en herstel. Het vaststellen van consistente slaappatronen en het implementeren van ontspanningstechnieken voor het slapengaan kan cortisolniveaus optimaliseren en het herstellende slapen bevorderen.

 

Principe 4: Bewegen

Het balanceren van “Yang” (catabole) en “Yin” (herstellende) vormen van lichaamsbeweging is essentieel voor de algehele gezondheid. Overtraining vermijden en aanvullende activiteiten opnemen kan blessures voorkomen en de levensduur van atletische activiteiten bevorderen.

 

Principe 5: Drinken

Hydratatie is essentieel voor het behoud van gezond bindweefsel en ondersteuning van metabolische processen. Het kiezen van schone, mineraalrijke waterbronnen en het vermijden van kraanwaterverontreinigingen kan de hydratatietoestand optimaliseren.

 

Principe 6: eten/voeding

Het benadrukken van hele, biologische voedingsmiddelen en het minimaliseren van bewerkte suikers en granen kan de optimale metabole functie en immuun gezondheid ondersteunen. Het aanpassen van voedingskeuzes aan individuele behoeften kan de atletische prestaties en het algehele welzijn verbeteren.

Het beheren van de trainingsbelasting in reactie op levensstressoren is super belangrijk om burn-outs, depressieve gevoelens te voorkomen en de langetermijngezondheid en juiste progressies te behouden. Het erkennen van de impact van intensieve lichaamsbeweging op onze hormonale/mentale balans (en immuun functies niet te vergeten) tijdens periodes van hoge stress uit de werk of privésferen, is de eerste stap waarmee je ervoor zorgt dat je je trainingen evengoed kunt doorzetten en ook nog eens op de juiste manier.

Over het algemeen bevordert het prioriteren van deze fundamentele principes naast bewuste trainingen weerbaarheid en bevordert de (preventieve) gezondheid van sporters op alle niveau’s.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining