Online Coaching Succesverhaal: Door de juiste coach en toepassing van data-gedreven trainen, kan je als sporter leren om een meer holistische manier van trainen en presteren te accepteren.
Vandaag de dag worden we meer dan ooit omringd met informatie, data en metingen in alle aspecten van ons leven. Het enige wat nodig is, is een klik van een muis, een zwiep van de pols of zelfs een gesproken woord in een telefoon en de antwoorden op al onze vragen liggen daar voor ons. Dit geldt ook steeds meer voor sporters. Zeker de redelijk frequente sporter. We zijn vaak de ‘early adaptors’ van de nieuwste technologieën op het gebied van prestatieverbetering en gezondheid.
Functioneel Drempelvermogen (FTP), VO2max, Hartslag (HR), Training Stress Score® TSS®, enz., zijn allemaal maatstaven waar de meeste sporters wel bekend mee zijn. Het probleem is dus niet zo zeer de behoefte aan meer informatie, maar eerder wat te doen met al die data.
In onze ervaringen als trainers zien we een aantal typen sporters.
- De sporter die niets weet over data, wat het betekent of hoe het van toepassing is op racen en training.
- De sporter die zich bezighoudt met metingen, een vaag begrip heeft van de cijfers, maar niet noodzakelijkerwijs hoe die cijfers te gebruiken of toe te passen.
- De sporter die elk segment van de training bekijkt en vaak geobsedeerd is door het tot het uiterste brengen van die cijfers, soms tot schade van zijn algehele trainingsplan of race doelen. Dit is natuurlijk ook nooit helemaal de bedoeling aangezien de juiste toepassing van data je meer tijd moet geven om juist meer bezig te kunnen zijn met andere belangrijke dingen in je leven. En daarmee bedoelen we dus geen volledige datastudies loslaten op je trainingen (dat doen wij wel J)
Om jou als sporter te helpen data beter te begrijpen, niet alleen zodat je beter kunt trainen, maar ook om meer succes te hebben in het racen, wil ik graag een van onze praktijkvoorbeelden delen.
We hebben een ultra runner onder begeleiding die regelmatig iron vikings, ultra vikings en triatlon uitdagingen ondergaat. Deze persoon heeft, net als wij, een liefde voor data. Alleen sloeg die liefde af en toe over in een obsessie. Uit o.a. dit traject hebben we een aantal tips (voor onszelf) en voor de sporter over hoe hier op de juiste manier mee om te gaan. En hoe we dus de liefde voor data kunnen uitbalanceren met je hele trainingsprogramma en misschien nog wel belangrijker: innerlijke rust.
Wees geen slaaf van data, laat het ook niet alle aspecten van training en racen controleren.
Dit zien we hetzelfde als met voeding bijvoorbeeld. Wij staan absoluut niet achter eten volgens een voedingsplan of app. Je kunt het wel gebruiken om het e.e.a. te leren, maar het mag nooit een afhankelijkheidspositie veroorzaken. Pas wanneer iemand intuïtief kan eten (dus zelf weet wat hij/zij wanneer en waarom nodig heeft). Heb je het gewenste resultaat.
In het geval van trainen geldt eigenlijk hetzelfde. De sporter die we hierboven benoemen was geobsedeerd door zijn cijfers. Als zijn coach hebben we als eerste zijn data weggenomen, waardoor hij zijn intuïtieve gevoel voor training opnieuw moest ontwikkelen.
Dit zorgde voor veel weerstand. Echter na na de eerste trainingsweek op gevoel zei hij dat het een van de meest verhelderende dingen was die een coach voor hem had gedaan. We hebben nog steeds de sessies opgenomen, achteraf bekeken, zijn waargenomen gevoel van de sessie vergeleken met de data om hem te helpen dat intuïtieve begrip van prestaties terug te krijgen.
Jaag nooit cijfers na.
Het is gemakkelijk om meegezogen te worden in de opwinding van Piekmomenten, Strava, KOMs of gewoon om op te scheppen over je FTP, maar als deze niet overeenkomen met je race doelen, ben je simpelweg aan het trainen voor saus in plaats van gericht op je doel.
Het kostte behoorlijk wat tijd aan het begin van onze relatie voor Mark om dit te begrijpen. Als je een goede coach hebt met een goed doordacht en georganiseerd plan, zullen de cijfers komen, maar belangrijker nog, je zult ook in staat zijn om de doelen te bereiken die je hebt gesteld op de dag van de race.
Begrijp wat de cijfers betekenen en hoe je ze kunt toepassen.
Zodra je bent uitgerust met een beter begrip van hoe je je intuïtieve gevoel voor training kunt koppelen aan wat de cijfers weerspiegelen, is het tijd om te leren wat de cijfers betekenen en hoe je ze kunt toepassen op je training. Als coach doen we meer dan alleen het trainingsplan schrijven. Naar mijn mening is het de verantwoordelijkheid van een coach om de atleet te onderwijzen over de redenen en waarom betreffende de cijfers en hoe ze integreren in hun training. Wederom om geen afhankelijkheidspositie te creëren. Niet van een systeem, maar ook niet van ons.
Deze persoon had een druk raceschema. Hij had ook veel stress buiten de training. Dit wetende, hield ik een scherp oog op bepaalde cijfers, met name hartslag, zowel gemiddeld als maximaal tijdens belangrijke sessies.
Er begon een trend te ontstaan waarbij Mark niet in staat was om verwachte hartslagen te halen, waardoor we de eerste signalen van overbelasting (nFor) zagen. We namen een ongeplande herstelweek, gericht op vormbehoud, verminderde duur en intensiteit, en keerden daarna terug naar de reguliere training zodra hij meer in staat was om de doelen van elke sessie te halen.
Gebruik de cijfers in je voordeel.
Als data-gedreven atleet zijn er veel tools die u kunnen helpen beter te presteren op de dag van de race. Voor deze persoon, konden we op basis van zijn FTP, de race en wat overige metingen, de noodzakelijke output bepalen voor racedag. Via een systeem waar wij mee werken kunnen we trainingssimulaties bouwen, die precies worden afgesteld op dit plan, waardoor we een goede voorbereiding hadden.
Flexibiliteit is vereist.
Gewapend met alle informatie die we hadden verzameld tijdens zijn maandenlange training, racesimulaties en meer, voelden we ons goed voorbereid op de racedag. Echter, zoals het gezegde gaat: “het tei kan altijd keren”, kregen we in de dagen voorafgaand aan de race een tegenslag te verwerken.
De racedag zou buitengewoon heet en vochtig worden, niet iets waar we op hadden gerekend gezien de periode van het jaar. Dus in een laatste coaching gesprek voorafgaand aan de race besloten we om tijd per km op de racedag met 5 sec per km te verlagen. Hoewel dit wat tijd zou kosten, zou het meer brandstof overlaten voor de eindsprint.
Nou, een gelukkig telefoongesprek na de race is waar alle coaches van dromen, en tijdens het onze zei Mark dat hij de race van zijn leven had gehad – dat het plan perfect was en hij zich sterk voelde ondanks de ongewoon hete omstandigheden.
Tot slot, verdwaal niet in de data. Data is precies dat—data. We kunnen data gebruiken om betere sporters te worden, maar we zijn geen betere atleten alleen vanwege wat die cijfers zeggen.
Ook kan een coach, vooral een die de data kent en begrijpt, je grootste troef zijn, niet alleen tijdens de training, maar ook op de dag van de race. En tot slot moeten de atleet en de coach als een team samenwerken om de betekenis achter de data te achterhalen en deze vervolgens te gebruiken om niet alleen de training, maar ook de resultaten op de racedag te verbeteren.