Hoe kunnen we gezond zijn als de maatschappij er alles aan doet om ons ziek te maken?!.
Voor het eerst sinds het ontstaan van de mensheid doden ziektes ontstaan door chronische leefstijl problemen meer mensen dan ooit tevoren. En volgens de WHO heeft rondon 2050 1/3 van de mensheid wereldwijd diabetes type 2 of zit in ieder geval in het voorstadium. Schokkend niet?!
Wat zijn ultra bewerkte voedingsmiddelen?
Letterlijk vertaald: de formulering van substanties die afkomstig zijn van voeding en toevoegingen op voeding. Onderzoeker Carlos Monteira van de universiteit van Sao Paulo in Brazilië heeft samen met zijn team een systeem bedacht om voeding te kunnen classificeren. Het systeem, genaamd NOVA, verdeeld voeding in 4 categorieën:
- Rauw, minimaal bewerkt (fruit, eieren, melk, groente van het land)
- Bewerkte culinaire ingrediënten (olie, boter)
- Bewerkt voedsel (ingepakte groente, vis van de supermarkt, pakjes)
- Ultra bewerkt (cereal, verpakt brood, pizza, snoep)
Een klein beetje achtergrond
We zullen niet te diep de geschiedenis ingaan, maar om te begrijpen waar we naartoe willen en in relatie tot de basis van gezondheid zal een klein beetje achtergrond informatie niet misstaan..
Vanuit oudsher zijn we namelijk gewend aan het moeten zoeken naar en jagen voor voedsel. Kunnen eten was geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog; men moest zijn/ haar beste doen om te kunnen overleven. Deze situatie gold voor maar liefst 99.5% van de tijd op aarde. Ongeveer 10.000 jaar geleden begon de landbouwrevolutie. Dit zorgde voor pure en betrouwbare voeding en daarnaast werd voeding toegan- kelijker. Tot slechts een paar 100 jaar geleden moesten we het hiervan hebben met betrekking tot ons eten.
Waarom dit belangrijk is
Zoals we je al eerder vertelde is het belangrijk eerst een gezond mens te zijn voor- dat we het maximale uit onze dagelijkse- en sportprestaties kunnen halen. Maar hoe kun je nu een gezond mens worden als de maatschappij en omgeving om ons heen er alles aan doet om ons ongezond of zelfs ziek te maken. Want wanneer je, ook al doe je niks te gek, maar mee blijft gaan met de tijd, blijf je voeding binnenkrij- gen die het glucosegehalte in je bloed verhoogd, krijg je overmatige ontstekingen, beperkt het de diversiteit van je darmflora (lees onze artikel over de darmflora), vermindert het de slaapkwaliteit en heeft dus een negatieve impact op je gezondheid.
Het monitoren van je glucoselevels is een belangrijke en goede maatstaf voor het bepalen van je gezondheid en dus voor het maximaliseren van je prestaties en een langere levensduur.
Connectie tussen slechte waarden van bloedglucose en je gezondheid
Bijna 2/3e van de westerse (volwassen) mensheid heeft overgewicht, obesitas of zit in een grote risicogroep. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen wat de im- pact hiervan is op je gezondheid. Hoge bloeddruk, diabetes type 2, overmatig buik vet en een abnormaal cholesterol is, zelfs voor jonge mensen, bijna de standaard aan het worden. Vele hebben diabetes of zitten hiervan in een voorstadium wat een vergroot risico geeft voor een hartaanval of hartinfarct en momenteel is dit de nummer 1 doodsoorzaak.
En ook als je geen overgewicht of obesitas hebt heeft je bloedsuiker een enorme impact op je gezondheid. Wanneer het glucosegehalte in je bloed structureel te hoog is heb je een verhoogde kans op cardiovasculaire ziekten en uiteindelijk over- lijden. En uiteraard: hoe ouder je wordt, hoe belangrijker deze facetten een rol zullen gaan spelen in je leven. Gezien bijna 70% van de mensheid overgewicht heeft (licht overgewicht t/m morbide obesitas) is het niet zo vreemd dat men verwacht dat het aantal doden door een hartaanval of infarct alsmaar blijft stijgen. Het probleem wordt alleen maar erger, desondanks alle vooruitgangen in de gezondheidszorg.
En onze omgeving werkt hieraan mee. Er is een sterke mismatch tussen wat we willen en wat we nodig hebben en daarnaast zorgden de hedendaagse samenleving en onze continu stressvolle levens voor constante ‘cravings’ waardoor gewichtstoename ontstaan en dus een slechte gezondheid. Oké.. de urgentie en waar we naartoe willen is inmiddels wel duidelijk. Het verbeteren en monitoren van het glucosegehalte in ons bloed is fundamenteel voor een betere gezondheid maar ook om bijvoorbeeld sneller te kunnen afvallen. Maar hoe dan?
Kijk, een calorie tekort is een bewezen, op gedegen onderzoek gebaseerde, manier van afvallen. Een bekend dieet is het lage Glycemic Index (GI) dieet. Dit is simpelweg een ranking van hoe snel carbohydraten in je bloedstroom worden genomen. Een koekje is ongezond en een appel ongezond.. weet je nog?. Zo niet, lees onze blog over de darmflora. Naast de GI heb je nog de GL (Glycemic Load) deze kijkt naar de kwaliteit van koolhydraten in relatie tot de hoeveelheid.
In theorie leidt dit dieet dus tot betere keuzes, minder cravings en heftige maaltijden en dus succesvol voor gewicht verliezen. Maar wat weten we hier nu echt over? Er zijn diverse onderzoeken die deze theorie tegenspreken. Zo is er een onderzoek gedaan onder mensen met obesitas die niet afvielen en ook in onderzoeken die het risico op hartfalen bekeken bij een laag gi dieet vielen negatief uit. Dus terwijl het klinkt als een gezonde en logische goede aanvulling levert het geen tot weinig DUURZAAM resultaat op.
Het glucosegehalte leidt niet per definitie tot gewichtstoename maar het leidt wel tot meer schommelingen in je bloedsuikers waardoor je meer cravings krijgt en dus meer calorieën tot je zal nemen.
Conclusie
Wat voor jou gezond is kan voor mij anders zijn. Dit is waarschijnlijk een van de re- denen waarom mensen niet echt afvallen, ook al volgen ze een (voor hen) gezond dieet. Nu we dit weten.. hoe kun je dan controles van je bloedsuiker inzetten als goede voedingsstrategie?