‘’..it’s critital to always keep your goal in mind, so when it does get hard, you understand you’re doing it for a purpose..’’.
Inmiddels is de lente alweer een maandje oud. De eerste sportwedstrijden hebben de revue alweer gepasseerd. Van de regenachtige venloop, naar de modderige eerste obstacle run, tot het absolute hoogtepunt van afgelopen weekend: de winst op de marathon van London van Sifan Hassan. Een. Absurde. Prestatie.
Dit gaf ons tevens de inspiratie voor weer een nieuw onderwerp, namelijk: doelen stellen (thanks Sifan). In dit artikel hebben we het specifiek over sportprestatie doelen, maar uiteraard geldt dit ook voor doelen in ons dagelijkse leven. Waarom zijn ze zo effectief, hoe stel je een goed doel en hoe ambitieus mag of moet je hierin zijn. 3,2,1.. go.
(Sport)doelen en mindset
Alles is te trainen. In ieder geval heel erg veel. Mindset is hierin onmisbaar. In alles wat we doen hebben we mindset nodig. De meeste mensen vandaag de dag zijn nogal prestatie gedreven. We willen beter, meer, groter, sneller en efficiënter. En als je het ons vraagt: that’s a good thing. Voor het gemak en de eenduidigheid van dit artikel gaan we er even vanuit dat jij jezelf herkent in dit beeld.
Toch leven we wel in een samenleving waar burn-out cijfers de pan uit rijzen. Waardoor gelijk ook het beeld ontstaat dat we altijd maar een tandje terug moeten schakelen en blij moeten zijn met minder. Dit maakt gelijk ook dat prestatie gedreven zijn een negatieve lading krijgt. Uiteraard: balance is key en de wil om te presteren en daarmee beter, sneller, groter of wat dan ook te worden, mag nooit en te nimmer ten kosten gaan van gezondheid of geluk.
Het stellen van realistische doelen en goed kijken naar het ‘past dit wat ik wil bereiken wel in mijn huidige leven’ principe is essentieel wil je jezelf niet voorbij gaan lopen. Het antwoord daarop, hoe je je grenzen hierin kritisch kunt bewaken en hoe je je emoties hierin kunt managen is weer een heel ander onderwerp waar we later nog wel eens dieper op in zullen gaan. Voor nu gaan we het hebben over doelen in sport.
Ambitieus zijn mag best
In uitdaging zit groei. Dat is gewoon zo. Een sportieve uitdaging kiezen die nu misschien nog ver weg lijkt, is juist de eerste stap. Wat is iets dat jij echt graag zou willen behalen? En laat de gedachte ‘maar dat kan ik toch nooit’ echt even weg. Los van de kaders die jij voor jezelf schetst, wat zou je willen? En vooral: waarom zou je dit willen? Denk hier maar eens een paar minuten over na.. schrijf het op en lees dan verder.
Oké je hebt een doel voor ogen en de motivatie achter dat doel ook. Mooi zo, wanneer je dus in de toekomst begint te twijfelen, lees je dit even terug. Twijfel moet namelijk zo snel mogelijk weer weg. Twijfel zal eraan bijdragen dat je je doel niet behaalt. Toch zijn momenten van twijfel normaal. Je moet accepteren dat dit erbij hoort. Je kunt het makkelijk tackelen door jezelf op zo’n moment even te herinneren en aan je doel en de waarom achter je doel.
De motivatie zit dus wel goed. Nu heb je nog de discipline nodig om ervoor te gaan werken. Je moet er namelijk ook echt voor de volle 100% voor gaan. En dat betekent niet dat het altijd maar goed moet gaan en je nooit een fout mag maken. Maar het betekent wel dat je na het maken van ‘een fout’ jezelf oppakt en doorgaat. Iedere keer weer. Dat is een growth mindset (ik ga dit veranderen, ik wil dit doen). En met die mindset kom je ergens.
De wetenschappelijke opbouw van een doel
Doelen stellen klinkt makkelijk, is het niet. Er zit vanuit de sport- en prestatiepsychologie namelijk een hele wetenschap achter. En wanneer je dit weet en leert toe te passen in jouw eigen praktijk/situatie, kan het je enorm helpen in je proces naar het behalen van je doel. Hierboven hebben we het gehad over uitkomstdoelen. Dit zijn je droom of wens en de waarom vraag. Dat is de bron van je inspiratie. Je wilt winnen, je eigen grenzen verleggen, iets unieks presteren of het verschil maken. En dit wil je om meer zelfvertrouwen te krijgen, voor zingeving, eigenwaarde, roem, geld of wat dan ook. Als het voor jou maar duidelijk is waarom je iets wilt.
Discipline is ook wel handig in zo’n proces. En vaak is dit het lastigste. Motivatie hebben we vaak wel, bij discipline laten we het echter sneller afweten. Ook dit kun je trainen. En goede doelen stellen helpt je hierbij. We gaan het doel nu als het waren afpellen. Welk prestatiedoel kun je hieronder schrijven. Dit is het antwoord op de vraag ‘’.. aan welk criterium moet ik minimaal voldoen wil ik mijn doel behaald hebben..’’ is dat winnen? Een bepaalde tijd? Uitlopen? Een score? Maak het meetbaar.
Vervolgens gaan we door naar de procesdoelen. Hoe gaan we dit doel behalen? Verdeel dit in voorbereiding zoals trainingsschema’s en/of voedingsschema’s volgen en in de wedstrijd/of moment van doel zelf zoals een tactiek, mentaliteit en technische uitvoering. Een goede voorbereiding is het halve werk (en wij geloven nog wel meer). Ook richt je je bij deze procesdoelen om de omstandigheden die de taakuitvoering (volgen van je schema’s bijvoorbeeld) kunnen belemmeren. Denk aan support vanuit het thuisfront in geval van een gezin, slechte weersomstandigheden, druk op het werk. Je weet vaak zelf echt wel waardoor jij iets laat liggen of waar voor jou een risico ligt. Schijf het op. Maak het tastbaar.
Op deze manier toewerken naar je doel zal ervoor zorgen dat je op een geconcentreerde en gefocuste manier je taken die je feitelijk moet doen, ook zal goed. Je weet waarom je het doet, wat je moet doen en hoe je dit moet doen. Deze heldere, uitdagende en haalbare doelen geven richten en inspiratie en voeden en versterken het doorzettingsvermogen bij eventuele tegenslagen.
Op deze manier met jezelf werken aan een doel is echt niet alleen voor hele extreme sportuitdagingen geschikt. Het is juist heel effectief voor beginnende sporters, mensen die hun eerste races of sportevenementen gaan doen en ja dus ook voor de hele extreme uitdagingen.
En dan nog de vraag: wanneer is een doel realistisch voor mij
Tja, daar kunnen wij geen antwoord op geven. Wij geloven dat we als mens tot heel veel in staat zijn en dat wij zelf en onze overtuigingen vaak de belemmerende factor zijn. Het is prima om een doel te kiezen wat echt nog heel ver weg lijkt. Dat is dan je (voorlopige) einddoel en deze kun je weer prima verdelen is tussentijdse doelen. Die zijn dan ook wel belangrijk om het leuk te houden. Wil je ooit een marathon uitlopen? Begin dan met een 5 of 10 kilometer en zo door. Werk met al je doelen op bovenstaande manier zodat je achteraf met jezelf ook echt kritisch kunt evalueren. Hier leer je van en dit neem je mee in de volgende doelen.
Het stellen van sportdoelen geeft je meer zingeving en motivatie om te gaan trainen en daarnaast train je je discipline, iets wat zich ook zal uitbetalen in je dagelijkse leven. En geloof ons, het gevoel dat je krijgt wanneer je zoiets behaalt, is niet te overstijgen. Kijk maar eens naar de samenvatting van de marathon van Sifan Hassan, het moment van binnenkomst van de laatste loper bij de NN marathon Rotterdam of de oudste deelnemer aan de marathon van Parijs. En dan kijk je het alleen nog maar.
Met PlayX zijn we ook bezig met een ultieme sportieve uitdaging. Een die we in samenwerking met SpierenVoorSpieren zullen gaan doen. Daarover maken we later meer bekend. Voor nu hopen we jou te motiveren om jezelf uit te dagen..
Kies jouw sportieve uitdaging. Visualiseer en ga ervoor, voor de volle 100%! Ben je nog op zoek naar een sportieve uitdaging? Misschien is BASIX wel iets voor jou. Dit is ons eigen event op 30 september 2023. Meer informatie vind je via onderstaande button.