Over weerstand en immuniteit

We nemen onze immuniteit en weerstand vaak voor lief. Totdat we ziek worden. Als we de basis van herstel niet kennen (slaap, voeding en mentaal-emotionele stress), kan dit al gauw ten koste gaan van ons immuunsysteem. Ons lichaam is van nature zo gemaakt dat het altijd kiest voor overleven over presteren. En wanneer je niet kunt trainen omdat je regelmatig ziek bent of je slecht voelt, zul je nooit het maximale uit jezelf halen. In dit artikel gaan we het hebben over het volgende: hoe komt het dat we als we veel sporten vatbaarder zijn voor ziekte en verkoudheid. Vanaf wanneer moet je symptomen serieus gaan nemen omdat ze je presteren beïnvloeden. En wat kunnen we doen om de kans op ziek worden te verminderen en wanneer je het toch wordt; hoe je ervoor zorgt dat het z.s.m. weer over gaat!

De moderne sporter

Hard trainen en je eigen grenzen blijven verleggen heeft nu eenmaal een impact op je immuunsysteem. Dat geldt ongeacht je niveau. Of je nu traint voor een super marathon of probeert de ballen hoog te houden tussen werk, familie, sporten en algemene stress die komt kijken in het dagelijkse leven; alles gaat ten koste van je imuumsysteem. Soms is dit goed, maar helaas meestal niet..

Te zware of te intensieve trainingen kunnen ervoor zorgen dat we meer risico lopen op ziektes, verkoudheid, ontstekingen of zelfs lichte depressies. Het is een gegeven dat je lichaam na een zware training of wedstrijd tot 4 uur erna, zwakker is. Voor duursporters geldt dit meer dan voor krachtsporters. Andere factoren die een negatieve invloed hebben op je immuniteit zijn een tekort aan slaap en inadequate voeding.

Het is een best ingewikkeld iets. Want aan de ene kant moeten we onze trainings- volumes maximaliseren, maar aan de andere kant kan dit ook weer sneller leiden tot NFOR, slechte slaapkwaliteit en uiteindelijk dus aan een verminderde immuni- teit. Maar is immuniteit dan echt zo belangrijk voor herstel en presteren? Wanneer je je regelmatig zo slecht voelt waardoor je niet aan je beweging of trainingen kunt komen, is het logisch om te bedenken dat je hierdoor nooit je volledige potentie kunt gaan benutten. De sleutel is dus: het hebben van een sterk immuunsysteem.

Misschien vraag je je nu wel af hoe de echte topsporters dit dan doen. Zij trainen ontzettend vaak en met hoge volumes en zij worden niet ziek. Terwijl wij, zodra we onze volumes gaan verhogen struggelen met het vermijden van lagere weerstanden. Succes in presteren is gebaseerd op een sterk immuunsysteem. Wanneer je gezond bent, kun je trainen en hoe meer en beter je kunt trainen, hoe sneller je je doelen kunt behalen. As simple as that. Toch?

Nouja, het is nog altijd geen antwoord op de vraag hoe topsporters dit dan doen. En hoe graag we je hier ook het antwoord op willen geven, is het helaas zo simpel niet. Maar wat we wel kunnen doen is uitzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we zelf niet (of minder) ziek worden of constant vermoeid zijn, waardoor je kunt blijven trainen en je je jezelf de beste kans geeft op het behalen van je doelen.

De impact van trainen op je immuniteit

Dat sporters juist een hoger risico lopen op ziek zijn etc. heeft meer context en nu- ance gekregen. Waar het eigenlijk op neerkomt: iemand die nieuw is met (intensief) trainen, heeft de grootste kans op infecties, dit komt waarschijnlijk door de ineens hoge mate aan trainingsstress die je dan ervaart. De meeste recreatieve sporters krijgen juist de meeste immuniteitsvoordelen uit een training en de echte topspor- ter loopt een gemiddeld risico. De echte echte top is vervolgens dus een uitzondering op de regel. Zij hebben de zogenaamde (in sporttermen genoemde) sweet spot gevonden. Oftewel: zij bevinden zich in zo’n fase waarbij gewoon echt alles klopt. Vaak ook omdat zij hun hele leven toewijden aan hun sport. Iedere beslissing die zij nemen is in het prestatiebelang. Hun lichaam is zo gewend aan de training en daarnaast hebben zij geen tot weinig afleiding. Ze stellen zichzelf dus ook niet bloot aan potentiële externe risicofactoren zoals alcohol, feestjes etc. etc.

Betekent dit dus dat we moeten gaan leven als een topsporter. Nee, verre van. Wel kijken we hier graag naar en proberen lessen te halen uit hun manier van leven en hun toewijding aan presteren, maar dan vertaald binnen onze eigen grenzen. De vraag is dus eigenlijk: hoe kunnen we zo hoog mogelijke trainingvolumes halen, zonder ziek te worden (want ja, dat hoort er zeker in het begin van het proces, ge- woon bij).

De kracht van symtomen

De meest voorkomende infecties zijn URTI(bovenste luchtweginfecties) en algemene infecties (30 en 32% respectievelijk). Er zit echter een verschil in een daadwerkelijke infectie hebben en denken dat we er een hebben. We leggen het je uit:

Wanneer je een kriebel in de keel, vermoeidheid of verstopte neus ervaart, gaan we er vaak gewoon vanuit dat dit infectie is aan de bovenste luchtweg. Terwijl het in feite symptomen zijn ofwel; waarschuwingssignalen van je lichaam dat je lichaam het moeilijk heeft om je trainingen (of zelfs het leven op dat moment) bij te houden, zonder dat het ten koste gaat van je gezondheid.

Symptomen zijn iets heel anders dan de daadwerkelijke infectie. Je bent namelijk niet ziek, maar je voelt je ook niet goed. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, want ze hebben wel degelijk een invloed op je presteren en herstel. De welbekende verkoudheid is een van de meest voorkomende infecties aan de bovenste luchtwegen. We krijgen dit via luchtdeeltjes van het coronavirus, rhinovirus, adenovirus of meer (er zijn er meer dan 200). Je raakt geïnfecteerd via de lucht, voornamelijk wanneer iemand naast of bij je in de buurt, niest. Ook het aanraken van geïnfecteerde objecten en vervolgens je eigen mond of neus heeft een grote kans op infectie

WEETJE!
Stel dat je in het vliegtuig zit en iemand 2 stoelen naast je met een infectie niest, dan is de kans dat jij ziek wordt, meer dan 80%

Weerstand en immuniteit en de impact van sporten en bepaalde keuzes in onze levensstijl hierop, zijn onderdeel van ons DAILY PERFORMANCE PROGRAMMA. Ben je benieuwd wat dit precies inhoudt? Dat lees je hier!

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining