Hoe interpreteer je je eigen data vanuit onze trainingPeaks rapportages

Via TrainingPeaks hebben wij de mogelijkheid om verschillende gegevens te kunnen monitoren en rapporteren. Dit alles om de vooruitgang bij te kunnen houden en toe te werken naar de gestelde doelen op het begin van het proces. Over deze app en waarom wij sportprestaties meten, dat lees je hier. 

TrainingPeaks meet verschillende gegevens tijdens een training. Via TrainingPeaks meten wij als PlayX Performance Training de volgende gegevens: hartslag, snelheid en afstand, vermogensmeting, cadans, helling, trainingstijd en -duur en subjectieve beoordelingen.

 

Het interpreteren van je TrainingPeaks data

Het interpreteren van je data in TrainingPeaks is een waardevolle vaardigheid om inzicht te krijgen in je trainingsvoortgang en prestaties.

Het is allereerst van belang dat je de basisstatistieken begrijpt. Leer de basisstatistieken kennen, zoals Training Stress Score (TSS), Intensity Factor (IF) en de Training Stress Balance (TSB). Deze cijfers geven je meer inzicht in de intensiteit en belasting van je trainingen.

Wanneer je de basisstatistieken begrijpt, kun je makkelijker grafieken analyseren. Met deze grafieken kun je trends in je prestaties identificeren. Kijk naar pieken en dalen en analyseer wat deze voor jou kunnen betekenen. De basisstatistieken helpen je ook bij het analyseren van je prestaties op belangrijke evenementen of wedstrijden. Door te kijken naar je kracht, hartslag, snelheid en andere relevante gegevens kun je zien hoe goed je hebt gepresteerd. Verder helpt het kennen van de basisstatistieken bij het gebruik van de Training Stress Score (TSS) en Training Stress Balance (TSB). Op deze manier kun je de balans tussen trainingsbelasting en herstel goed beoordelen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende herstel hebt voor optimale prestaties.

 

De juiste conclusies

Om je doelen te bereiken is het goed om te kijken naar trends in je prestaties over langere periodes. Zie je een gestage stijging in kracht of snelheid? Of zijn er tekenen van vermoeidheid en stagnatie?

Gebruik al bovengenoemde gegevens om zwakke en sterke punten in je prestaties te identificeren. Dit kan je helpen tijdens je training wanneer je je moet richten op gebieden die verbetering vereist is. Let daarbij wel op tekenen van overtraining, zoals een constante daling van prestaties, vermoeidheid, en verminderd enthousiasme. Het is goed dat je op dit soort momenten je trainingsplan aanpast om het risico op overtraining zo laag mogelijk te houden.

Daarnaast is het niet gek dat er variabiliteit is in je prestaties. Er zijn dagen dat je beter presteert dan andere dagen, en dagen waarop je je piekprestaties niet kunt leveren, en dat is normaal. Kijk naar eventuele factoren die deze verschillen kunnen beïnvloeden. Het gaat hier niet alleen om de gegevens die je uit TrainingPeaks haalt. Combineer deze gegevens met andere informatie, zoals slaapkwaliteit, stressniveaus en voedingsinname. Dit geeft je een breder beeld van je algehele welzijn en prestaties.

 

Zet een specialist in

Als laatste is het goed om dit alles te bespreken met je coach van PlayX Performance Training. Wij kunnen je uitleg geven, extra inzicht bieden en je helpen bij het nemen van beslissingen op basis van de data.

Optimaliseer je trainingservaring met onze uitgebreide diensten, waarbij TrainingPeaks combineren met (online) Personal Training, het Run Performance Programma of het Daily Performance Programma. Bereik je doelen met een doelgerichte aanpak, ondersteund door een trainingsplanning en monitoring!

trainingpeaks coach

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining