Als je bekend bent met basetraining maar niet precies weet wat het inhoudt of hoe je het moet aanpakken, lees dan deze blog en kom meer te weten. In deze blog wordt de essentie van basetraining voor beginners toegelicht, zodat je er zelf je voordeel mee kunt doen bij het nastreven van je eigen doelen.
Wat houdt basetraining in?
Basetraining voor beginners is een cruciaal onderdeel van een gestructureerd uithoudingsvermogenstrainingsplan. Het is ook wel de eerste stap van het periodiseren in je trainingsschema. De opzet van dit trainingsplan ziet er als volgt uit:
Basis
Opbouw
Afzwakken
Wedstrijd
De basis is de periode waarin sporters werken aan het opbouwen van het uithoudingsvermogen en kracht. Het is de tijd waar “we trainen om te kunnen trainen”. De voorbereidingen voor de echte test worden in deze fase gedaan.
Wat gebeurt er tijdens basetraining?
Tijdens basetraining draait het voornamelijk om het opbouwen van uithoudingsvermogen. Om deze reden bestaan de workouts in deze fase vooral uit lage tot gemiddelde intensiteit (zone 1 en 2) gedurende langere tijd. Op deze manier leert je lichaam efficiënter om te gaan met zuurstof en vet, wat het algehele uithoudingsvermogen verbetert.
Hoe lang moet ik deze fase trainen?
De duur van de basetrainingsfase hangt af van het type evenement waar je voor traint, je huidige sportniveau en wanneer je wilt beginnen met specifieke wedstrijdgerichte trainingen. Over het algemeen varieert de basetrainingsperiode van enkele weken tot enkele maanden.
Wat komt er na de basetraining?
Na de basetrainingsfase volgt de opbouwfase, waarin de intensiteit van de trainingen geleidelijk wordt verhoogd. Maar dat is voor de eerste fase niet aan de orde.
Onthoud: een sterke basis leggen is essentieel voor succes, ongeacht je doelen! Ben je benieuwd hoe jij kunt periodiseren in je trainingsschema en heb je daar hulp bij nodig, neem gerust contact met ons op.