Insuline niveau de sleutel tot vetverbranding?

Het zal je niet zijn ontgaan; obesitas is een wereldwijd probleem. In nederland heeft meer dan 50% van de volwassen bevolking overgewicht. Dit laatste zorgt voor een enorme toename in chronische ziektebeelden zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, leververvetting, diverse soorten kanker, artrose, dementie, darmklachten, problemen met vruchtbaarheid en ga nog maar even door.

Dit komt omdat we leven in een obesogene omgeving. Eten en drinken is over het algemeen overal beschikbaar en de voeding is tegenwoordig zo gemaakt dat er precies de juiste hoeveelheden suiker en zout in zitten zodat we er altijd alleen maar meer van willen. Daar komt nog eens bovenop dat de mens van nature een zoetekauw is, dus dat je het moeilijk vindt om die vlaai te weerstaan die voor je staat, is zo gek niet.

We kunnen, als we willen, continu blijven eten. Wat we alleen vaak vergeten is dat we iedere keer wanneer we iets consumeren (snelle koolhydraten en suikers), het hormoon insuline aanmaken in de alvleesklier. Dit komt vervolgens in de bloedbaan terecht en wordt in de maag en dunne darm omgezet tot glucose en opgenomen in het bloed. De taak van de insuline is vervolgens om te zorgen dat de glucose wordt verwerkt zodat het geen schadelijk effect heeft. Insuline zorgt er dus voor dat de glucose wordt opgeslagen als spier- en leverglycogeen. Deze voorraden zijn vrij snel gevuld, daarna wordt het als vet opgeslagen. Dit vet vind je vervolgens terug in de buik, lever, onder de huid en rondom de organen.

Meer over insuline en de rol van bloedsuikers, lees je hier.

Visceraal vet – het buikvet

Alhoewel buikvet belangrijk is voor bescherming van de essentiële organen, is te veel buikvet enorm schadelijk voor onze gezondheid. Zo zorgt het voor:

  • Verstoring van immuunsysteem en weerstand;
  • Belangrijke rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2 (insulineresistentie);
  • Zorgt voor leptine resistentie in de hersenen. Oftewel; we worden onverzadigdbaar. Hoe meer vet, hoe hoger de leptine spiegels. Door te veel visceraal vet ontstaat er dus geen verzadigingsgevoel meer. De hersenen nemen niet meer waar dat er voldoende energie is maar geven juist foutief aan dat je honger hebt, terwijl je dat eigenlijk niet hebt.
  • Hoog risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol;
  • Hoger risico op ontwikkeling via dementie, depressie en stemmingswisselingen;
  • Hoger risico op diverse kankersoorten zoals baarmoederkanker, borstkanker, eierstofkanker, dikke darm kanker en prostaatkanker.

Wat kan je doen wanneer je te veel visceraal vet hebt

Eigenlijk heel simpel: ga wat meer terug naar de basis. Rondom de jaren 50 was ons lichaam het meest in balans. Toen hanteerden we nog 3 maaltijden en aten we veelal op vaste momenten. We kregen onze voeding binnen tussen 08:00 in de ochtend en 19:00 in de avond, daarna aten we niets meer. In deze periode werden de opgeslagen hoeveelheid glycogeen en vet afgebroken zodat je lichaam de dag erna weer klaar was voor actie. Dit klopt veel beter met het beeld zoals dat van nature bedoeld is. Toen we nog ons best moesten doen om te kunnen eten en drinken en we juist zo succesvol waren door ons vermogen om vet effectief op te slaan.

Breng je eetmomenten dus eens terug naar 3 volwaardige eetmomenten op vaste tijdstippen en zorg dat je een vastenperiode hebt na je avondeten tot je ontbijt. Super simpel, effectief en ook nog eens gratis. Na verloop van uren daalt je insulinespiegel namelijk en gaat het lichaam de opgeslagen vet hoeveelheid aanspreken als brandstof. En pas dan vallen we (vet) af. Overigens geldt dit ook voor mensen met een gezond gericht.

Kom je van 6-7 eetmomenten af, bouw dan rustig af naar 3. Eet overigens wel gewoon genoeg, verwijder geen calorieën maar voeg ze samen in een maaltijd. En denk je dat je het niet aankan omdat je te snel een hongergevoel krijgt? Bedenk je dan dat dat gewoon maar je hersenen zijn die je voor de gek proberen te houden.

Onthoud:

Vetverbranding kan alleen plaatsvinden bij een laag insuline niveau. Insuline niveau sleutel tot aanspreken van het opgeslagen vet als brandstof voor ons lichaam. De manier om succesvol af te vallen zonder een dieet. Afvallen is niet alleen minder calorieën eten, maar vooral begrijpen hoe je vet kunt verbanden als strategie om op de juiste manier gewicht te verliezen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining