De rol van emoties en mindset in presteren – die f*cking mind

Ben jij een emotioneel persoon? Je denkt wellicht van niet maar de realiteit is: dat ben je wel. Waarom? Omdat je een mens bent. Ooit gespannen geweest voor een wedstrijd of taak? Ooit last gehad van angsten of ongemakkelijkheid wanneer je iets gevraagd werd te doen buiten je comfort zone? Dit zijn allemaal de psychologi- sche effecten van je emoties. Emoties dragen je gedrag, je besluitvaardigheid en je relaties. Wanneer je niet of minder goed in staat bent om ze de juiste richting op te duwen of zo nu en dan eens te kunnen uitademen heb je een grote kans dat het je prestaties en uiteindelijk je gezondheid gaat beperken. 

Vandaag de dag zijn meer dan 75% van alle bezoeken aan de huisarts stress gerelateerd, dit kost het gezondheidsorgaan ongeveer een biljoen dollar per jaar. Chronische stress verhoogt de kans op alles; van een kleine verkoudheid, tot depressie tot zelfs in uiterste gevallen: vroegtijdig overlijden. 

Lange dagen op kantoor en de hedendaagse cultuur van ‘altijd aan moeten staan’ zorgt voor een constante stressvolle staat van druk zijn, of je nu een sporter, ondernemer of ouder bent. Deze constante staat van fight or flight beschadigd ons brein, veerkracht en emotionele stabiliteit. Constante stress heeft een enorme impact op het brein en het veranderd letterlijk hoe het brein werkt. Het laat namelijk een vergrote amygdala zien (je breins radar voor dreiging) en een zwakkere connectie tussen de prefrontal cortex en de amygdala dat verantwoordelijk is voor het tot bedaring brengen van de intense emotionele reacties. 

De kracht van emoties juist inzetten is een nog krachtiger wapen 

Het is daarom overduidelijk dat emoties en mindset cruciaal zijn voor je prestaties. Je emotionele brein reageert sneller op gebeurtenissen dan je denkende brein, dit maakt emoties een krachtige tool voor je prestaties wanneer je er goed mee leert omgaan. Daarentegen staat ook, dat wanneer je ze niet juist inzet, het je prestaties en zelfs je persoonlijke ontwikkeling kan remmen. 

Wat is eigenlijk een emotie: 

Een emotie is een complex psychologisch-fysiologische staat die bestaat uit 3 componenten: een eigen ervaring, een neurofysiologische reactie en vervolgens het geuite gedrag. 

Voorbeeld:
Wanneer je gespannen bent voor een run, ervaar je neurofysiologische reacties zo- als een hogere hartslag en adrenalinelevels en daar reageer je op. 

Hoe je reageert op een emotie en hoe je ze kanaliseert om je prestaties juist ten goede te latenkomen is de sleutel tot succes. 

Dat wil niet zeggen dat stress slecht voor je is. Sterker nog personen die een enorm stressvol leven hebben maar stress niet zien als iets slechts, die lopen het minste risico op mentale problemen en zelfs op vroegtijdig overlijden. 

Emoties beïnvloeden niet alleen je dagelijkse prestaties, maar ook hoe je reageert op uitdagingen en drempels die tussentijds op je pad komen. Progressie is nooit lineair; er zijn altijd ups en downs. En dit is wanneer je emotionele intelligentie en mindset je geheime wapen kunnen worden. 

Wat is emotionele intelligentie 

Iemand die de emoties die hij/zij ervaart kan herkennen, ze kan managen en ervoor kan zorgen dat ze niet de overhand krijgen. Een emotioneel intelligent persoon laat een hoog level aan motivatie zien en herkent de emotionele reactie van anderen. Hierdoor kan hij/zij het eigen gedrag veranderen om relaties goed te houden. 

Sport is emotie. Presteren is emotie. Wanneer je je emoties niet onder controle hebt, je niet over de juiste zelfkennis beschikt en wanneer je niet in staat bent om stress- volle emoties te managen, dan maakt het niet uit hoe slim of hoe goed je bent, je zult nooit ver komen. 

Emoties en het evolutionaire brein 

Het emotionele centrum van je brein noemen we het limbisch systeem. Het bestaat uit 3 delen: 

  1. HypothalamusDirigeert je reacties op de emoties die je ervaart
  2. Hypocampusreguleert je metabolisme, honger, dorst, lichaamstemperatuur, slaap etc. Ook is het een opslag van herinneringen maar met beperkte capaciteit. 
  3. Amygdala – is het fundamentale onderdeel van je onderbewuste hersenen. Het is verantwoordelijk voor je eerste reactie op gevaar en bedreiging. 

Niet alleen je brein speelt een rol bij het uiten van emotie. Ook je hart en je darmflora spelen hierin een belangrijke onderlinge rol. Deze connectie ontstaat in de hersenstam, gaat vervolgens door naar het hart voordat het eindigt in de darmflora. Je hart en darmen zijn een soort van 2e brein die informatie interpreteren en sturen het weer door naar de hersenen om er vervolgens op te reageren. 

Een gebrek aan slaap, slechte glucose controle en darmproblemen hebben allemaal een enorme impact op hoe jij denkt, je je voelt en hoe je eruitziet. Dr. Sullivan heeft het perfect omschreven in zijn boek ‘The brain always wins’: emotionele gezondheid is de primaire drijfveer voor alle positieve veranderingen in onze hersenen en alle andere parameters die gezondheid bepalen. 

Het is al een grote stap om het erkennen dat negatieve gedachten je prestaties be- invloeden, maar het vergt nog veel meer om daadwerkelijk strategieën te ontwikkelen en te volgen die je gaan helpen om ze te verslaan. 

 

WEETJE!

Het trainen van je hersenen is net zo belangrijk als het trainen van je spieren, alleen wordt dit helaas vaak vergeten. Je persoonlijke overtuiging bepaalt vaak voor een groot deel je resultaat. In ons transformatieprogramma geven wij je tools waar je mee aan de slag kunt in het kader van mentaal geluk, zelfcompassie, geloven in jezelf en trots zijn waar je voor staat. 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining