Over 2 dagen is het alweer april. Het 1e kwartaal van 2023 zit er dan op. Wat bizar snel de tijd weer is gegaan. Dat besef kreeg ik toen ik in de supermarkt alweer de gekleurde eieren en asperge aanbiedingen voor Pasen zag staan. Dat bracht mij gelijk op een leuk onderwerp om wat over te schrijven, namelijk: seizoensgebonden eten.
Zoals je wellicht wel weet streven wij vooral naar de optimale gezondheid. Health first. Vanuit daar kun je namelijk pas echt gaan werken aan specifiekere doelen zoals prestatie- of lichaamsdoelen. Want wanneer je niet gezond bent, wordt dat verdomd lastig kan ik je vertellen. Zeker op de lange termijn. Calorieën tellen zorgt er misschien wel voor dat je afvalt of aankomt, maar het maakt je niet per definitie gezond. Dat is echt iets anders.
Gezondheid begint in je darm. Oké kleine nuance, véél begint bij de darmwerking. Deze zorgen voornamelijk voor het opnemen van voedingsstoffen en daarnaast het produceren van stoffen zoals neurotransmitters. Deze laatste zijn de signalen naar het brein die aangeven dat je iets moet gaan doen. Vandaar dat vaak wordt gezegd dat de darm een 2e brein is. Vanuit daar worden dus eigenlijk allerlei processen geregeld. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat wanneer je voedingsstoffen mist, waardoor lichaamsprocessen niet goed werken (stofwisseling, spijsvertering etc.) of waardoor je bepaalde signalen niet of niet goed doorkrijgt, dat dit een grote impact heeft op je gezondheid. Kortgezegd: heb je je darmen op orde, is eigenlijk al echt heel veel goed.
Seizoensgebonden eten stimuleert een gezonde darm
Er zijn veel factoren die van invloed zijn op een gezonde darm. We zoeken vaak naar een soort heilige graal die ons kan helpen. En gek genoeg, moet dat dan ook iets lastigs zijn. Maar soms is de oplossing juist ook heel simpel. Ofja, het aanpassen van een aantal simpele factoren, kunnen samen van grote invloed zijn op het totaalplaatje. Zo ook het seizoensgebonden eten.
Wat betekent dit dan precies? Je moet je voorstellen dat iedere soort groente of fruit een bepaalde groeiperiode heeft. Wat afhankelijk is van weersomstandigheden en dus van de seizoenen. Dit zijn groenten (of fruit) die in een bepaalde periode van de Nederlandse akkergrond, de plastic tunnels of onverwarmde kas komen. Deze zijn duurzaam, beter voor het klimaat en beter voor de samenstelling van onze darm. Wist je dat het zelfs schadelijk is voor je darm om het hele daar dezelfde producten te eten?
Wanneer je met de seizoenen mee eet, geef je het lichaam precies datgene en die voedingsstoffen die het op dat moment nodig heeft. Je moet nooit vergeten dat ons lichaam vandaag de dag, nog altijd afgestemd is op de natuurvoeding van vroeger. Ons uiterlijk is wel veranderd en ons leven ook, maar onze spijsvertering en de benodigde samenstelling van onze darm niet. Dus het argument: ‘maar we leven toch nu en niet vroeger’ gaat in deze niet op. Daarnaast zorgt seizoensgebonden eten automatisch ook voor een gevarieerd voedingspatroon, wat automatisch bijdraagt aan het krijgen van een divers microbioom. Dit is de samenstelling van bacteriën, virussen etc. in je darmen. Gevarieerd eten vergroot de kans dat je alle essentiële voedingsmiddelen binnenkrijgt en verkleint de kans op voedselovergevoeligheden. Een trends die we tegenwoordig vaak zien.
Seizoensgroenten en fruit maand april
Een overzicht van de seizoensgroenten en fruit voor de komende maand
Seizoensgroenten:
- Asperges
- Rapen
- Aardappelen
- Rabarber
- Prei
- Rode kool
Seizoensfruit
- Mango
- Peer
- Meloen
- Sinaasappel
Er zijn er nog wel meer hoor, maar dit is een mooi lijstje om mee te starten. En denk eraan: healthy gut first!