De middelbare school is een periode waarin jongeren zichzelf ontdekken en steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. Ze worden zelfstandiger, krijgen te maken met sociale druk, prestatiedruk en de invloed van sociale media, en moeten leren omgaan met nieuwe verwachtingen – zowel vanuit school als vanuit hun omgeving. Dit kan onzekerheid, stress en moeite met grenzen aangeven met zich meebrengen. Onze weerbaarheidsprogramma’s helpen hen om sterker in hun schoenen te staan en beter om te gaan met deze uitdagingen, zodat ze met meer zelfvertrouwen en veerkracht hun schooltijd en toekomst tegemoet gaan.

Fysieke en mentale weerbaarheid in de praktijk

Jongeren leren niet alleen door te luisteren, maar juist door te ervaren en te doen. Daarom combineren we mentale weerbaarheid met bewegend leren en fysieke training. We dagen hen uit met praktische oefeningen, rollenspellen en fysieke uitdagingen, waarin ze ontdekken hoe ze stress kunnen reguleren, zich beter kunnen focussen en zich sterker kunnen opstellen in sociale situaties. Of het nu gaat om opkomen voor jezelf, omgaan met groepsdruk of grenzen stellen, onze aanpak zorgt ervoor dat jongeren niet alleen leren wát ze moeten doen, maar het ook daadwerkelijk durven en kunnen toepassen in het dagelijks leven.

Gezinsprogramma: de rol van ouders in weerbaarheid

Hoewel jongeren steeds zelfstandiger worden, blijft de rol van ouders belangrijk. In deze fase kan het lastig zijn om als ouder de juiste balans te vinden tussen sturing en loslaten. Ons gezinsprogramma helpt hierbij door ouders en jongeren samen te laten werken aan communicatie, zelfvertrouwen en stressbestendigheid. Door praktische opdrachten en gesprekken leren gezinnen elkaar beter begrijpen, zodat er een sterke basis van steun en vertrouwen ontstaat, zowel thuis als op school.

Met onze weerbaarheidsprogramma’s helpen we jongeren om mentaal en fysiek sterker te worden, zodat ze vol zelfvertrouwen door hun middelbare schooltijd gaan en beter voorbereid zijn op de toekomst.