Fysieke nutritie – fit zijn vs. gezond zijn

Moeten we eigenlijk wel helemaal strak in ons vol zitten om optimaal te kunnen presteren? Misschien wel, misschien niet. Context is in dit vraagstuk onmisbaar. Dit is afhankelijk van het type sporter dat je bent. In dit artikel leggen we de nadrukkelijke focus op krachtsport. Uiteraard is dit ook van belang wanneer je een combinatie van verschillende typen sporters bent.

Verschillende typen sporters:

Bij krachtsport geldt – prestatie over lichaamscompositie

Bij teamsport geldt – er zijn duidelijke regels m.b.t. gewichtstoename in verhouding tot lichaamscompositie die ten koste gaat van je prestaties.

Bij duursport geldt – de verhouding kracht en gewicht is enorm belangrijk. Er wordt verwacht dat je ‘lean’ bent.

In de huidige wereld van Social Media willen we er goed en strak uitzien, maar we houden vaak helemaal geen rekening met de negatieve effecten hiervan op onze prestaties. Het hebben van een duidelijk doel, daar begint het mee.

Sport gebaseerd op gewicht

Atleten van dergelijke sporten gebruiken vaak zeer onnatuurlijke en old school strategieën om hun gewenste en vereiste gewicht te bereiken. Denk aan kickboks, judo etc. Wanneer je te snel gewicht verliest gaat dit ten koste van je spiermassa, hydratatie en een ondermaatse glycogeenstatus.

In dit artikel kijken we naar de fundamentele onderdelen van energiebalans, het behalen van het gewenste vetpercentage, hypertrofie (spieropbouw) en duiken we dieper in de tools die ons kunnen helpen met het testen van onze lichaam samenstelling en de lessen die we hieruit kunnen halen.

Calorieën zijn de meest effectieve en bewezen methode voor het meten van de energie in onze voeding. Wanneer we iets willen veranderen aan ons lichaam gaat het nog altijd over the old fashioned: kcal inname vs kcal verbruik. Wat betreft kcal inname zijn 2 belangrijke factoren vandaag de dag die een rol spelen in kcal inname:

1. Smaak
onze voeding is enorm veranderd de laatste jaren. Dit komt o.a. door de enorme beschikbaarheid van ultra bewerkte voeding. Die zijn zo gemaakt dat onze hersenen er een kleine stoot dopamine van krijgen wat maakt dat we meer en vaker hiervan willen eten. Daar bevat het namelijk exact de juiste hoeveelheden suiker, vet en zout voor.

2. Psychologisch
Wanneer je voor je gevoel wordt gedwongen tot een bepaald dieet, je obsessief bezig bent met gewicht en uitstraling of wanneer je een emotie eter bent zijn dit belangrijke oorzaken waardoor je wellicht een verkeerde keuze maakt. Mindset, kennis en discipline zijn belangrijk voor het maken van de juiste keuze. En dat gaan we je leren.

Doelen: duidelijkheid en discipline 

Je moet weten wat je wilt, wat je doel is om een plan te kunnen maken. Daarbij is belangrijk om te bedenken dat je niet alles kunt hebben en dat je opofferingen zult moeten maken. Iemand die gericht is op maximaliseren van prestaties zal nooit een gelijk fysiek krijgen aan iemand die puur gericht is op lichaamscompositie (body- building bijvoorbeeld). 

De psychologie van massa opbouwen 

Stress is niet alleen slecht. Het is essentieel voor spiergroei. Het is daarom belangrijk om basiskennis te hebben van hoe je lichaam reageert en zich aanpast op stress. Spieropbouw noemen we ook wel hypertrofie. Wanneer dit je doel is, worden be- slissingen in trainingsaanpassingen gemaakt op basis van de volgende factoren: 

  • Spierspanning
  • Metabolische stress
  • Spierbeschadiging

Onderzoek toont aan dat spierspanning de belangrijkste factor is. Waarom? De receptoren in je spiercellen zijn erg gevoelig voor hoe zwaar je tilt en de duur van inspanning. Dit verklaart hypertrofie dus ook wanneer je met bijvoorbeeld lichte gewichten traint tot maximale uitputting. Dit laatste wordt vaak gebruikt voor oudere mensen. 

Metabolische stress speelt ook een rol in spiertoename. Dit komt door myokine productie, hormonale veranderingen en gezwollen spieren. Tot slot spierbeschadiging; dit facet wordt vaak verkeerd begrepen. Lichte beschadiging van de spieren door het trainen helpt inderdaad om te groeien maar te veel beschadiging heeft eerder negatieve effecten voor groei. Beschadiging is dus niet per definitie beter. Je moet de zogenaamde sweet spot vinden.
Calorieën zijn de meest effectieve en bewezen methode voor het meten van de energie in onze voeding. Wanneer we iets willen veranderen aan ons lichaam gaat het nog altijd over the old fashioned: kcal inname vs kcal verbruik. 

WEETJE!

De manier waarop jij je moet voeden is dus compleet afhankelijk van wat jouw doel is, je lichaamscompositie, hoeveel energie jij verbruikt en welk type sporter je bent. Op basis van deze gegevens bepaal je hoeveel je moet eten en welke verhoudingen in macro en micronutriënten jou helpen om je doelen te behalen en daarnaast het maximale uit je dagelijkse- en sportgerelateerde prestaties te halen. 

Wil jij hier meer over weten of wil je weten hoe je dit kan toepassen in jouw leven? Bekijk dan ons transformatieprogramma. 

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining