Als coaches zijn wij altijd op zoek naar manieren om onze sporters beter te begeleiden en hun prestaties te optimaliseren. Krachttraining is een essentieel onderdeel van dit proces, en niet alleen geschikt voor de echte krachtsporters onder ons. Juist ook voor duursporters zoals hardlopers, wielrenners en triatleten. Het gebruik van TrainingPeaks (bijvoorbeeld bij online coaching krachttraining) biedt ons een gestructureerde manier om krachttrainingen te plannen, te monitoren en aan te passen aan de behoeften van onze sporters. Vroeger waren dergelijke systemen vooral gebouwd voor duursport, tegenwoordig zijn ze echter veel toegankelijker en bruikbaar geworden voor krachtsport. In deze blog leggen we uit hoe wij als coaches TrainingPeaks gebruiken om krachttraining te integreren, hoe sporters deze trainingen effectief kunnen uitvoeren en hoe wij men (op afstand) kunnen begeleiden met krachttraining.
Waarom krachttraining integreren?
Voordat we ingaan op de praktische stappen, is het belangrijk om te begrijpen waarom krachttraining zo belangrijk is:
- Verhoogde spierkracht: Sterkere spieren kunnen meer kracht en uithoudingsvermogen leveren.
- Blessurepreventie: Goed ontworpen krachttraining kan helpen bij het voorkomen van blessures door de stabiliteit en mobiliteit te verbeteren.
- Efficiëntere beweging: Krachttraining helpt bij het verbeteren van ons bewegingsapparaat, wat leidt tot efficiëntere prestaties.
- Algemene fitheid: Een gebalanceerde benadering van training verbetert de algehele fysieke fitheid.
Ongeacht welke sport je doet, krachttraining zal altijd verweven moeten zitten in je trainingsschema, wil je het maximale uit jouw sport halen. De manier van krachttraining die je doet en hoe je dit aanpakt, dat verschilt uiteraard wel.
Onze aanpak als coaches
1. Individuele Beoordeling en Planning
Elke sporter is uniek en heeft verschillende behoeften. Daarom beginnen we met een grondige beoordeling van de huidige fitheid, trainingsgeschiedenis en doelen. Op basis hiervan ontwerpen we een krachttrainingsprogramma dat past binnen hun algemene trainingsplan.
2. Specifieke trainingssessies creëren in TrainingPeaks
In TrainingPeaks maken we specifieke krachttrainingssessies die precies beschrijven wat de sporter moet doen. Hier zijn de stappen die we volgen:
- Nieuwe workout maken: In de kalender van TrainingPeaks kiezen we aan de hand van jouw ATP (de periode waarin je bijvoorbeeld voor een specifiek doel traint of gewoon een bepaalde trainingsperiode) de hoeveelheid van krachttrainingen en afhankelijk van je planning bepalen we de dagen.
- Details invoeren: We geven de workout een naam, zoals “Upper Body Strength” of “Core Stability”. Ook vermelden we erbij wat voor type krachttraining het is met uitleg (bijvoorbeeld krachtuithoudingsvermogen, maximale kracht etc. In de beschrijving zetten we gedetailleerde instructies, inclusief de oefeningen, sets, herhalingen en rustperiodes. Via de app werk je deze een voor een af en kun je ze dus ook afvinken wanneer je klaar bent, plus een beschrijving per oefening toevoegen.
- Bijlagen en video’s: Soms voegen we bijlagen toe zoals pdf’s met uitgebreide instructies of video’s die de juiste techniek laten zien. Ook vragen we vaker om zelf je oefeningen te filmen, zodat wij je techniek kunnen checken en kunnen bijsturen (dit geldt voornamelijk voor begeleiding op afstand).
Hierdoor heeft dus iedereen die via ons krachttraining doet, een eigen Trainingsschema. Wij werken dus nooit met een gestandaardiseerd plan.
3. Periodisering en integratie
Het is cruciaal om krachttrainingen goed te integreren met andere trainingen om overbelasting te voorkomen en optimale resultaten te behalen:
- Periodisering: We plannen krachttrainingen op een manier die samenvalt met de minder intensieve dagen van de duursporttrainingen. Bijvoorbeeld, een zware beendag wordt niet gepland vlak voor een lange rit of intensieve hardloopsessie.
- Rustdagen: We zorgen ervoor dat er voldoende rust is tussen zware krachttrainingssessies en andere intensieve trainingen.
Aan de hand van samenvattende statistieken zoals CTL (chronische trainingsload), ATL (vermoeidheid) en vorm kunnen we zien hoe je lichaam over zowel korte periode als langere periode reageert en of alle trainingen goed op elkaar zijn afgestemd.
Hoe voer je de krachttraining uit via TrainingsPeaks
1. Toegang tot de training
Sporters kunnen via de TrainingPeaks-app of website hun geplande krachttrainingssessies bekijken. Elke sessie bevat gedetailleerde instructies, zodat ze precies weten wat ze moeten doen.
2. Uitvoeren van de training
Tijdens de training volgen atleten de instructies zoals beschreven in hun TrainingPeaks kalender. Het is belangrijk om te letten op de vorm en techniek om blessures te voorkomen en maximale voordelen te behalen.
3. Feedback en aanpassing
Na elke training vragen we atleten om feedback te geven in TrainingPeaks. Ze kunnen opmerkingen toevoegen over hoe de sessie ging, eventuele problemen die ze tegenkwamen, en hun algehele gevoel. Deze feedback is waardevol voor ons als coaches om het programma aan te passen en te optimaliseren.
4. Monitoren van vooruitgang
TrainingPeaks biedt uitgebreide analysetools waarmee zowel wij als de atleten de voortgang kunnen monitoren. Door regelmatig de prestaties en feedback te bekijken, kunnen we het trainingsprogramma aanpassen om te zorgen voor continue vooruitgang.
Conclusie
Het integreren van krachttraining in TrainingPeaks is een effectieve manier voor coaches om atleten te helpen hun prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. Door een gestructureerde aanpak te volgen, kunnen we individuele behoeften aanpakken en ervoor zorgen dat krachttrainingen naadloos passen binnen het algemene trainingsplan. Sporters kunnen op hun beurt profiteren van duidelijke instructies, regelmatige feedback en een beter inzicht in hun eigen voortgang. Samen werken we aan het bereiken van optimale prestaties en gezondheid.
Via onze instagrampagina vind je een video waarin we bovenstaande uitleggen aan de hand van een schermopname. Volg ons via @playxperformancetraining op instagram of tiktok.