Fit blijven als je kinderen hebt: Een gids voor actieve moeders

Fit blijven als je kinderen hebt gekregen.. das lastig zeggen ze. Je trainingen zullen er waarschijnlijk anders uitzien nadat je kinderen hebt gekregen. En dat is prima! Je sportieve leven hoeft echter echt niet voorbij te zijn. Binnen PlayX Performance Training hebben we genoeg voorbeelden van mama’s rondlopen. Met hen zijn we ook het gesprek aangegaan en dat maakte dat we het idee kregen voor deze blog. Het zijn een paar tips om workouts in je schema te passen als drukke moeder.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat het leven een beetje verandert (understatement?) nadat je kinderen hebt gekregen – of het nu één kind is of een meerdere. Maar dat betekent niet dat je sportieve verleden ook volledig in het verleden moet blijven; het zal er alleen anders uitzien.

Wat betreft je favoriete workouts, activiteiten en trainingsprogramma’s, moet je misschien je verwachtingen wat aanpassen en creatief zijn. Het verschilt natuurlijk ook enorm in welke fase je van je ‘mama zijn’ bevindt. Iedere fase brengt wel weer andere uitdagingen (maar ook hele mooie momenten) mee. N.a.v. een aantal gesprekken met moeders hebben we een paar manieren opgeschreven om een actieve levensstijl (en je gezonde verstand) te behouden. Maar zoals een moeder van drie me herinnerde: “Het is maar een fase”, en met de tijd zul je een nieuw normaal ontdekken en je ritme weer vinden – zelfs als het er anders uitziet.

Houd je in de gaten

Als je een nieuwe moeder bent, raden we ten zeerste aan om met een bekkenbodemfysiotherapeut te werken voordat je weer gaat sporten. Vrouwen vertrouwen vaak op de zes weken postpartum controle bij hun arts om hen vrij te geven voor “normale activiteiten”, maar bepaalde sporten, vooral hardlopen, kunnen schade veroorzaken als de bekkenbodem niet goed is gerevalideerd.

Niet alleen nemen je bekkenbodemspieren veel werk op zich om je groeiende baby te ondersteunen, maar ze zijn ook meer ontspannen dan normaal door hormonen tijdens de zwangerschap. De impact van het dragen van een baby en bevallen is voor elke vrouw anders, maar je bekkenbodemspieren hebben zonder twijfels wat aandacht nodig.

Herzie je workouts/trainingsschema

Natuurlijk, we hebben allemaal 24 uur in een dag, maar die 24 uur zien er voor iedereen anders uit. Voor sommige betekent dit dat lange, ochtendworkouts moeten worden ingekort of nog eerder moeten beginnen. Voor anderen betekent het dat ze zich moeten richten op andere doelen (niet beter of slechter) die passen bij hun nieuwe schema. En weer anderen moeten hun training en activiteiten volledig herzien om hun kinderen erbij te betrekken. (weer, niet beter of slechter!)

Maak je oefeningen kindvriendelijk

Of je nu met een pasgeboren baby rond loopt te wiegen, een nieuwe kruiper ondersteunt of achter een peuter aanrent die denkt dat hij volwassen is, er zijn manieren om je kinderen bij je activiteiten te betrekken. Voor de moeders die fietsen of rennen, zodra het veilig is om te doen (over het algemeen zes maanden of wanneer je baby volledige nek- en hoofdcontrole heeft), zet je je kind in een fietskar of hardloopbuggy en “Ga ervoor!”

Prioriteer eigen workouts

Dit is een voorrecht iknow, dit is althans wat veel moeders die we gesproken hebben aangeven; je weet dat het leven gaat veranderen na je zwangerschap (of de 2e, 3e etc.). Iedere keer verandert het weer opnieuw. Het is moeilijk – nee, bijna onmogelijk – om iets alleen te doen. Zo zegt een sportieve moeder: Er zijn dagen dat de enige manier om een run in te passen is om de kinderen in de buggy te zetten. Ik hou van hardlopen met de buggy, en we hebben zoveel leuke herinneringen gemaakt tijdens die kilometers. Maar ik train nog steeds op een hoog niveau, dus ik geef prioriteit aan solo- of volwassenenruns. Die kilometers zijn mijn self care momenten en mijn tijd voor mezelf (dankzij een super ondersteunende, capabele echtgenoot, ook!).

Om die workouts in te passen, staat ze vroeg op, wat betekent dat ze prioriteit geeft aan vroeg naar bed gaan de avond ervoor – dat kan betekenen dat ze dus tijd over moet slaan om op de bank te ontspannen zodra iedereen in bed ligt of vroeg weggaat bij een sociale gelegenheid om genoeg slaap te krijgen.

Vrienden zeggen dan: “Sla je run morgen gewoon over!” als een manier om me aan te moedigen los te laten. Maar voor haar vullen die runs en workouts haar energie juist aan, zodat ze terug kan komen met een “goede vermoeidheid” en (meestal) klaar is om de dag aan te pakken met kleine kinderen en een vol bord met schrijfopdrachten. Haar woorden: gewoon wat koffie toevoegen. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt.

Aan het eind van de (lange) dag, wees mild voor jezelf. Het mama zijn is geen kleinigheidje, en het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, niet alleen voor je kinderen. Immers, Als we niet gezond zijn en goede gewoontes volgen, hoe kunnen we dat dan voor onze kinderen doen? Dus fit blijven als je kinderen hebt, is zeker mogelijk, je moet alleen wel willen en soms een beetje creatief zijn.

Wil je geholpen worden met het fit blijven als je kinderen hebt? Bekijk dan onze online coaching of gezondheidsprogramma’s. Deze programma’s zijn zodanig gemaakt dat ze altijd adaptief zijn en zich vormen rondom jouw dagelijkse prioriteiten en agenda.

Bron:
Queensland Health. (2023, 10 mei). Wat je moet weten over je bekkenbodem: voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Geraadpleegd van Queensland Health.

kOM EENS LANGS!

TE BEREIKEN OP:

Volg ons op Instagram

@PlayXperformancetraining